Pasztet mięsny z marchewką i otrębami

Zdrowy pieczony pasztet z mięsem w stylu pieczeni rzymskiej. Śmialiśmy się, że łączy dobre mięso „dla Niego” oraz warzywa i otręby „dla Niej”. W naszym wydaniu obiadowe dzieło wieńczyły pieczone warzywa i czerwony ryż, który otrzymałam od Ani z bloga „green plums” w ramach wygranej w BIOkonkursie sernikowym. Spodobał jej się mój ubiegłoroczny sernik waniliowy z mascarpone. Serdecznie polecam go również Wam.

Zachęcam również do pieczenia warzywnych pasztetów. Prawie same się robią. Można dodać do nich jakiekolwiek warzywa, pestki, orzechy, otręby. W kwestii doprawiania też mamy dużą swobodę. Ja użyłam pikantnej przyprawy do pesto, ale można ją zastąpić każdą inną.

Pasztet mięsny z marchewką i otrębami
Pasztet mięsny z marchewką i otrębami
  • 500 g mięsa mielonego z szynki
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • Ok. 1 łyżeczka przyprawy do Pesto z peperoncini*
  • 4-5 łyżek otrąb (u mnie gryczanych, ale owsiane też są ok)
  • 1 średnie jajko
  • 2 średnie marchewki

* Czosnek (46%), pomidory, sól morska jodowana, pietruszka, chili (10%)

Mięso umieść w dość dużej misce. Dodaj przyprawy, otręby, jajko i startą na dużych oczkach marchewkę. Wszystko dokładnie wymieszaj (najlepiej ręką). Przełóż do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180°C z termoobiegiem.

Pasztet mięsny podawaj na ciepło, jako dodatek do obiadu, z ulubionym sosem i surówką/warzywami, albo na zimno, np. do kanapki.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*