Sposób na pyszne, soczyste burgery w wersji totalnie light – bez żadnego dodanego tłuszczu, bez tradycyjnego smażenia. W pełnoziarnistej kajzerce.
- 500 g szynki mielonej
- 1 cebula czerwona
- 2 małe kromki chleba zamoczone w mleku
- 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
- 6 bułek (np. pełnoziarnistych kajzerek)
- papierowe torebki do smażenia (Jana Niezbędnego)
Do mięsa dodaj cebulę, namoczony w mleku chleb oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj, najlepiej rękami. Z masy mięsnej uformuj okrągłe kotleciki o grubości ok. 1.5 cm. Umieść kotleciki w papierowych torebkach do smażenia Jana Niezbędnego.
Torebki połóż na rozgrzanej patelni. Smaż kotleciki bez tłuszczu po ok. 7 minut z każdej stron, na średnim ogniu.
Gotowe burgery umieść na podpieczonych w piekarniku bułkach. Możesz dodać do nich ulubiony sos (np. ketchup lub dressing czosnkowy).