Pomysł na szybki lunch lub kolację w postaci sałatki z kurczakiem smażonym bez tłuszczu, dużą ilością sałaty, kiełkami i pestkami, dopełnionej jajkami przepiórczymi i sosem vinaigrette. Oczywiście jaja przepiórcze można zastąpić kurzymi, a kurczaka przygotować w dowolny sposób. Pestki słonecznika mogą zastąpić pestki dyni lub prażone migdały.
- filet z kurczaka
- papirus paprykowy Winiary lub torebki do smażenia Jana Niezbędnego + ulubione przyprawy
- miks sałat
- ugotowane jajka przepiórcze
- kiełki rzodkiewki
- uprażone na suchej patelni pestki słonecznika
- sos vinaigrette z białym octem winnym i musztardą sarepską, z tego przepisu na vinaigrette
Usmaż kurczaka w papirusie, według wskazówek na opakowaniu. Do miski wyłóż gotowy miks sałat i pokrojone jajka przepiórcze. Wmieszaj sos vinaigrette. Posyp kiełkami rzodkiewki i pestkami słonecznika. Podawaj od razu.
z wielką chęcią się skuszę (ale kurczaka zamienię na tofu) 🙂
Pyszna i zdrowa 🙂