Marchewka w sosie chrzanowym

Klasyczne połączenie smaków, które pasuje do kanapki i do dania głównego. U nas sprawdza się do mięsa, do ryby, do tostów z szynką czy serem i do wielu innych zastosowań.

Surówka z marchewki w sosie chrzanowym

  • 4 marchewki
  • 2 łyżki majonezu (użyłam Delikatnego Winiary – jest lżejszy niż Dekoracyjny i każdy inny)
  • 1 łyżka jogurtu
  • 1.5 łyżeczki tartego chrzanu
  • sól, pieprz, kwasek cytrynowy do smaku
  • opcjonalnie również drobno posiekana cebulka

Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Majonez połącz z jogurtem i tartym chrzanem. Dopraw do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym. Wymieszaj sos z marchewką.

Opcjonalnie możesz dodać drobno posiekaną cebulkę.

Surówka z marchewki w sosie chrzanowym

5 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*