Klasyczne połączenie smaków, które pasuje do kanapki i do dania głównego. U nas sprawdza się do mięsa, do ryby, do tostów z szynką czy serem i do wielu innych zastosowań.
- 4 marchewki
- 2 łyżki majonezu (użyłam Delikatnego Winiary – jest lżejszy niż Dekoracyjny i każdy inny)
- 1 łyżka jogurtu
- 1.5 łyżeczki tartego chrzanu
- sól, pieprz, kwasek cytrynowy do smaku
- opcjonalnie również drobno posiekana cebulka
Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Majonez połącz z jogurtem i tartym chrzanem. Dopraw do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym. Wymieszaj sos z marchewką.
Opcjonalnie możesz dodać drobno posiekaną cebulkę.
ojej, ale nietypowa marchewka! muszę no koniecznie spróbować!
tego jeszcze nie jadłem, cóż trzeba będzie to nadrobić.
Właśnie wypróbowałam. Rewelacja!
Cieszę się bardzo 🙂
[…] aranżacji jak nasza, czyli z pieczonymi ziemniaczkami (w papryce), polentą zapiekaną pod serem, marchewką w sosie chrzanowym i sałatą z ogórkami w dressingu z sera […]