Bardzo prosty dodatek zarówno do kanapki, jak i do obiadu czy dania z grilla. Dressingi świetnie smakują nawet tylko z sałatą lub tylko z ogórkami.
- sałata lodowa
- ogórki gruntowe
- opcjonalnie: płatki migdałowe, nasiona słonecznika, pestki dyni itp.
Dressing z sera feta:
- 100 g sera feta
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
Dressing cytrynowy:
- 3 łyżki majonezu (u mnie Delikatny Winiary)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- sok z cytryny lub kwasek cytrynowy do smaku
Ogórki przekrój wzdłuż na ćwiartki, a następnie w plastry. Sałatę lodową pokrój. Oba warzywa wymieszaj z wybranym dressingiem. Posyp prażonymi migdałami, nasionami słonecznika lub pestkami dyni.
Dressing z sera feta: Wymieszaj w kubku blendera fetę z jogurtem, tak by powstała kremowa masa.
Dressing cytrynowy: Wymieszaj majonez z jogurtem (łyżką, w kubku). Dodaj sok z cytryny lub kwasek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dressing fajnie komponuje się z daniami z ryby. Ja podawałam go m.in. z sałatą, do miruny z purée z bobu.
Będzie dzisiaj na kolację do ciemnego pieczywa. 🙂
[…] Nam bardzo przypadło to mięsko do gustu. Polecamy na niedzielny obiad. Np. w takiej aranżacji jak nasza, czyli z pieczonymi ziemniaczkami (w papryce), polentą zapiekaną pod serem, marchewką w sosie chrzanowym i sałatą z ogórkami w dressingu z sera feta. […]