Jesienne muffinki z dynią i innymi zdrowymi dodatkami – otrębami owsianymi i daktylami. Lekko korzenne, lekko miodowe. Takie akurat do popołudniowej kawy.
- 1.5 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki otrębów owsianych
- 1 szczypta soli
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/4 przyprawy do dań słodkich
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- 1 jajko
- 1/4 szklanki kefiru
- 3 łyżki płynnego miodu
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 1 szklanka startej surowej dyni
- 100 g suszonych daktyli
W dużej misce połącz sypkie składniki, czyli mąkę, otręby, sól, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy korzenne i cukier. W drugiej misce wymieszaj jajko z kefirem, olejem oraz miodem. Dynię zetrzyj na grubych oczkach. Daktyle posiekaj.
Wmieszaj mokre składniki do suchych, dodając dynię i daktyle. Wypełnij ciastem foremki do muffinów i piecz ok. 20 min w 180°C.
Te muffinki są naprawdę ładne i pewnie tak samo pyszne 🙂
Dziękuję 🙂
wyglądają uroczo!
🙂
Moja żona uwielbia muffinki 🙂 dzięki! dziś je robimy
Koniecznie dajcie znać jak się udały! Powodzenia 🙂
Katarzyno – wszystko wyszło jak powinno. Nalezy zwrócić uwage na to żeby miodek był naturalny, o taki jest bardzo ciężko w sklepie, ale warto się o niego postarać, robiąc np zapasy w czasie urlopu gdzieś na wsi. Chciałem tylko nadmienić że jestem cukiernikiem z zawodu 🙂 Moja zona uwielbia muffinki 🙂
Śliczne papilotki 🙂
A muffiny musiały być wyśmienite 🙂
Śliczniutkie!