Zapiekanka ze szpinakiem i talarkami ziemniaków

Może być zapiekanka, ale może być również (jak u mnie dzisiaj) mikrofalowanka do pracy. Prosta, ale pyszna kombinacja kilku składników. Trochę podobną znalazłam na Kwestii Smaku.

  • ziemniaki
  • szpinak mrożony w liściach (u mnie Hortex)
  • czosnek
  • śmietana
  • ser feta lub pleśniowy, np. lazur srebrzysty
Rozmroź szpinak na patelni. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i śmietanę. Ziemniaki pokrój na talarki i ugotuj.
Wersja zapiekana: na dno naczynia żaroodpornego wyłóż talarki ziemniaków, dodaj szpinak, przykryj serem, drugą warstwą ziemniaków i opcjonalnie jeszcze raz serem – parmezanem, cheddarem lub zwykłym żółtym.
Wersja mikrofalowana: po prostu zapakuj ziemniaki, szpinak oraz ser do pudełka i odgrzej w pracy.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*