Mus czekoladowy

Przygotowany po przestudiowaniu przepisów z Moich Wypieków i Kwestii Smaku. Zdecydowałam się na wersję najprostszą, bez jajka.  Czekolady dałam więcej bo przy 100 g mus miał kolor kawy z mlekiem. Wiśnie i Advocat to komponenty dorzucone pod wpływem chwili.

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Advocat lub wiśnie w syropie, na dno kieliszków

Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier i lekko przestudzoną roztopioną czekoladę (stopniowo), cały czas miksując. Wyłóż do szklanek lub kieliszków do martini.

1 komentarzy

  1. […] W Krainie Smaku O mnieRSS 21/05/2013Deser czekoladowo-śmietanowy z wiśniamiw kategorii:DeseryDrukujBardzo szybki deser w postaci czekoladowej bitej śmietany z dodatkiem frużeliny wiśniowej. W mojej opinii połączenie smaków trafione w dziesiątkę. Śmietana nie jest zbyt słodka bo moje homemade wiśnie dodają sporo słodczy. Nie jest też mocno czekoladowa, więc miłośnicy czekolady mogą po prostu dodać jej więcej. Np. tyle ile polecam w przepisie na prosty mus czekoladowy. […]

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*