Przygotowany po przestudiowaniu przepisów z Moich Wypieków i Kwestii Smaku. Zdecydowałam się na wersję najprostszą, bez jajka. Czekolady dałam więcej bo przy 100 g mus miał kolor kawy z mlekiem. Wiśnie i Advocat to komponenty dorzucone pod wpływem chwili.
- 200 ml śmietanki 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- 1 łyżka cukru pudru
- Advocat lub wiśnie w syropie, na dno kieliszków
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier i lekko przestudzoną roztopioną czekoladę (stopniowo), cały czas miksując. Wyłóż do szklanek lub kieliszków do martini.
[…] W Krainie Smaku O mnieRSS 21/05/2013Deser czekoladowo-śmietanowy z wiśniamiw kategorii:DeseryDrukujBardzo szybki deser w postaci czekoladowej bitej śmietany z dodatkiem frużeliny wiśniowej. W mojej opinii połączenie smaków trafione w dziesiątkę. Śmietana nie jest zbyt słodka bo moje homemade wiśnie dodają sporo słodczy. Nie jest też mocno czekoladowa, więc miłośnicy czekolady mogą po prostu dodać jej więcej. Np. tyle ile polecam w przepisie na prosty mus czekoladowy. […]