Błyskawiczna w przygotowaniu pasta jajeczna – pyszna, prosta i pożywna. Bardzo ciekawie urozmaica codzienne śniadanie. Przygotowanie łososia w mikrofalówce pozwala zaoszczędzić mnóstwo czasu. Polecam!
- 150 g filetu z łososia (świeżego lub wędzonego)
- 2 jajka ugotowane na twardo
- kilka gałązek świeżego koperku
- 1-2 łyżki majonezu
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Łososia umieść w pojemniku silikonowym (u mnie od Jana Niezbędnego). Zamknij pojemnik, upewnij się, że kolorowy wentylek pozostał uchylony, a następnie wstaw do kuchenki mikrofalowej. Mikrofaluj na najwyższej mocy ok. 2 minuty.
Gdy łosoś nieco przestygnie rozdrobnij go widelcem i przełóż ponownie do pojemnika silikonowego.
Jajka drobno posiekaj i przełóż do pudełka.
Dodaj posiekany koperek. Całość dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Na koniec wmieszaj majonez i dokładnie połącz wszystkie składniki.
Podawaj pastę np. na kromkach pełnoziarnistego chleba.