Już kilka razu udało mi się upiec bardzo smaczne wytrawne „ciasta”, m.in. wytrawny keks z cukinią i camembertem, muffinki z suszonymi pomidorami, kaparami i oliwkami czy te muffiniki z serem i suszonymi pomidorami. Dziś podobna propozycja – a’la pizza na spodzie z ciasta typu „quickbread”, czyli ciasta na proszku do pieczenia, takiego jak do muffinów.
Ciasto: przepisu Joli Stragi
- 1 szklanka mąki pszennej
- duża szczypta cukru
- duża szczypta soli
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szklanki jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 3 łyżki oliwy
Dodatki w wersji ze zdjęcia:
- rukola, cebula, papryka czerwona, groszek, kukurydza, wędzona szynka, wędzona kiełbasa, ser cheddar
Inne dodatki:
- wędzony lub pieczony łosoś, suszone pomidory, pieczarki, jajko, sery pleśniowe, itp.
Wszystkie suche składniki ciasta wymieszaj w dość dużej misce lub garnku. W mniejszym pojemniku, np. szklance wymieszaj jogurt z jajkiem i oliwą. Przelej mokre składniki do suchych i wymieszaj, niezbyt długo, tylko do połączenia składników. Wyłóż ciasto do niewielkiej formy (u mnie okrągła o średnicy 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch rozsyp dodatki. Placek możesz posypać przyprawą do pizzy lub oregano.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do ok. 180 st. C i piecz 25 minut bez przykrycia. Pod koniec pieczenia wyłóż ser żółty lub inny.