W Krainie Smaku

Pomarańczowy serniczek na zimno z brzoskwiniami

Prosty serniczek na zimno, który można przygotować w kilka chwil. Ja przygotowałam go z okazji wizyty Lucy, razem z korzennym kisielem jabłkowym. Tym razem w wersji w szklaneczkach. Ale podobny sernik może mieć kształt torcika, tak jak w tym przepisie na brzoskwiniowy torcik z serkiem waniliowym i galaretką.

Pomarańczowy serniczek na zimno z brzoskwiniami w rękach Lucy.

* Możesz użyć 1 serek waniliowy i jeden serek naturalny, jeśli wolisz wersję mniej słodką.

Brzoskwinie odsącz z zalewy. Odłóż 4-5 połówek. Resztę pokrój w kostkę i umieść na dnie szklaneczek lub salaterek.

1 galaretkę rozpuść w 1,5 szklanki wody. Gdy lekko przestygnie dodaj odłożone połówek brzoskwiń i dokładnie zmiksuj blenderem. Następnie dodaj serki homogenizowane i dokładnie wymieszaj. Przelej otrzymaną masę do szklaneczek lub salaterek. Umieść w lodówce do stężenia.

Drugą galaretkę przygotuj według przepisu na opakowaniu. Po przestygnięciu wylej ją na wierzch serniczków i ponownie wstaw do lodówki do stężenia.