Brzoskwiniowy torcik z serkiem waniliowym i galaretką

Torcik podobny do serniczka z mrożonymi truskawkami, który zrobiłam jakiś czas temu. Kawałki brzoskwiń wypłynęły lekko na wierzch i było je widać pod galaretką, ale nie wpłynęło to negatywnie na walory estetyczne deseru. W smaku serniczek wydał mi się odrobinę za mało owocowy i za mało waniliowy. Aczkolwiek i tak zebrał mnóstwo pochwał – z ust Jędrzeja N. i jego znajomych z pracy, dla których powstał (jako prezent urodzinowy).

  • ciasteczkowy spód, taki jak tutaj (ok. 200 g ciasteczek owsianych LU, 100 g masła, 3 łyżki cukru)
  • 3 galaretki brzoskwiniowe (Winiary)
  • 2 waniliowe serki Danio
  • 1 puszka brzoskwiń

Wymieszaj pokruszone ciasteczka z rozpuszczonym masłem i cukrem. Przełóż do tortownicy i wstaw do lodówki na kilka godzin.

Rozpuść 2 galaretki w 3 szkl. wody. Gdy przestygną dodaj do nich serki waniliowe i 3 zmiksowane połówki brzoskwiń oraz 2-3 pokrojone na kawałki. Wylej masę na ciasteczka. Umieść w lodówce do stężenia.

Pokrój pozostałe 2 połówki brzoskwiń na półtalarki, ułóż w kształt słońca/gwiazdy. Zalej ostatnią galaretką i ponownie umieść w lodówce.

1 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*