Jeśli na Twoim stole dziczyzna należy do rzadkości – najwyższy czas to zmienić. Znakomite mięso kryje w sobie nadzwyczajne zalety – jego walory smakowe doceniano w polskiej kuchni już w XVI wieku.
Gdy masz odrobinę wolnego czasu w weekend lub w tygodniu – przeznacz go na przyrządzenie wybornych potraw z mięsa dzikich zwierząt. Jeżeli Twoi domownicy raz skosztują specjału – nie zechcą zamienić go na żaden inny.
Dziczyzna – coraz częstszy gość na polskich stołach
Stulecia wcześniej w polskich kuchniach mięso upolowanych zwierząt pojawiało się bardzo często. Kto nie zna z filmu lub literatury barwnych obrazów szlacheckich uczt, gdy na stołach królowały dania ze znakomitego jelenia, sarny, zająca czy dzikich kaczek i gęsi? W centrum oczy biesiadników cieszył pieczony dzik – podany w całości, z charakterystycznym jabłkiem w pysku. Jak jest teraz?
Współcześni Polacy zaczynają wracać do dawnych – zdrowych i smakowitych – tradycji kulinarnych i coraz chętniej sięgają po przepisy na potrawy z dziczyzny. Zniewalają nimi podniebienia najbliższych lub zachwycają nawet najwytworniejszych gości na proszonych przyjęciach.
Jednak nie wolno zapominać, że niemal 90 procent naszej dziczyzny przeznacza się na eksport – w polskim specjale od dawna gustują Niemcy, Francuzi i Belgowie. Pora, by przysmaku skosztowały Twoje domowe głodomory.
Wyborny specjał: gulasz z jelenia i pomidorami
Wiesz, że wyborne mięso z jelenia w staropolskiej kuchni ceniono najwyżej? Bez trudu kupisz je w sklepach Biedronka, przygotowane do przyrządzenia gulaszu. W przepisie autorstwa Jakuba Kuronia nietuzinkowy smak dziczyzny dopełniają świeże warzywa i wonne zioła. Przyrządzając jeleninę, nie obawiaj się aromatycznych przypraw, które cudownie wzbogacą potrawę i podkreślą wszystkie jej walory. Na początek przyda się kilka liści laurowych, a także solidna porcja soli i pieprzu. Jeśli lubisz – sięgnij po jałowiec, majeranek, tymianek i ziele angielskie.
Przy pomocy odrobiny oliwy z oliwek mięso z jelenia pięknie się zarumieni, a plastry wędzonego boczku poszerzą bukiet aromatów. Nie zapomnij o warzywach, które dodadzą daniu lekkości: do garnka wrzuć pokrojoną marchew, przyda się też kilka ząbków czosnku i cebula. Ostrzejsze nuty sprawią, że gulasz nabierze zdecydowanego charakteru. Wywar warzywny to kolejny intrygujący ton – dzięki niemu jelenina stanie się idealnie miękka, niemal aksamitna i rozkosznie rozpuści w ustach biesiadników.
Czym jeszcze powinieneś wzbogacić gulasz z dziczyzny? Dodaj do niego czerwoną, chrupiącą paprykę, pamiętaj o pomidorach w puszce i pachnącej cukinii. Pozwól mięsu dusić się na ogniu – niech smaki i aromaty przenikają się wzajemnie. Pod koniec dopraw danie – wybieraj nie tylko standardowe przyprawy, ale też zioła – dzięki nim dziczyzna wiele zyskuje. Sprawdź przepis na gulasz z jelenia:
Jak podać jeleninę oryginalnie?
Znakomity gulasz z jelenia z pomidorami i cukinią możesz serwować na wiele sposobów, jednak na polskich stołach najczęściej gości w towarzystwie ziemniaków. Jeśli masz ochotę oczarować biesiadników i podać go oryginalnie – przygotuj wyborne warzywne placki. Wystarczy połączyć odrobinę drożdży z cukrem, po pewnym czasie uzupełnić je jajkami, mlekiem i mąką. Pamiętaj, że podstawę placuszków stanowią jarzyny – dodaj pachnącą natkę pietruszki, por, seler, marchew i czosnek. Nie zapomnij o „kropce nad i” – szczypcie kurkumy, soli i pieprzu. Gdy ciasto podrośnie – pora smażyć je na patelni, aż placki nabiorą kolorów. Zapewne Twój gulasz jest już gotowy, a zaintrygowani domownicy siedzą w jadalni i próbują odgadnąć, jakim przysmakiem ich dziś uraczysz. Zaproś drogie łasuchy na nadzwyczajny poczęstunek – niech najdoskonalsze tradycje kulinarne z dawnej Polski wrócą do łask, a dziczyzna stanie się stałym gościem na Twoim stole, którego najbliżsi nie mogą się doczekać.