Bardzo proste ciasto czekoladowe przygotowane metodą „muffinową”, z dużą ilością cukinii, która świetnie utrzymuje wilgotność miąższu. Podobne jest już na blogu (patrz przepis na cukiniowe ciasto czekoladowe). Ta wersja pochodzi z tego bloga – zawiera więcej mąki, więc nadaje się na większą blaszkę. Ja dałam nieco więcej oleju bo konsystencja mojego ciasta wyszła zdecydowanie bardziej gęsta. Ciasto jest raczej mało słodkie, więc idalnie pasują do niego wszelkie słodkie dodatki w rodzaju kremu czekoladowego czy konfitur. Polecam też wersję z Nutellą i orzechami lub prażonymi wiórkami kokosowymi.
- 2,5 szklanki mąki
- 1/2 szklanki kakao
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 szklanki cukru muscovado
- 1/2 szklanki cukru białego
- 3/4 szklanki oleju
- 3 jajka
- 1 jogurt naturalny (180 g)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2,5 szklanki startej na grubych oczkach cukinii
- 100 g czekolady
Wszystkie suche składniki wymieszaj w jednej misce, a mokre w drugiej. Przelej mokre do suchych, wymieszaj, a następnie dodaj cukinię i pokrojoną na małe kawałki czekoladę. Przelej ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz ok. 45 minut w 180 st. C lub po prostu do tzw. suchego patyczka.