Moja kolejna propozycja dania kuchni francuskiej – galette, czyli rustykalna tarta na kruchym cieście (pâte brisée). Jako nadzienie zastosowałam kojarzące mi się typowo z kuchnią francuską warzywa – cebulę i cukinię. Dodatkowo wrzuciłam wędzone paluszki, zioła prowansalskie, żółty ser i świeżą bazylię. Kompozycja okazała się bardzo udana, a ciasto rzeczywiście kruche.
Pâte brisée:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 1/4 Am. łyżeczki soli
- 5 łyżek bardzo zimnej wody
Wymieszaj w malakserze mocno schłodzone masło i mąkę. Stopniowo dodawaj wodę. Uformuj kulę z ciasta i wstaw do lodówki na co najmniej 1/2h. Możesz je przechowywać w 4°C do 7 dni, a w -20°C (zamrażalniku) do 3 miesięcy.
Nadzienie:
- cebula
- ocet balsamiczny
- paluszki z wędliny podsuszanej, takie jak w tej sałatce
- cukinia
- sól, świeżo mielony pieprz, zioła prowansalskie, świeża bazylia, oliwa z oliwek
Obierz cebulę i pokrój w plastry. Podsmaż na niewielkiej ilości oleju. Posól, a na koniec dodaj odrobinę octu balsamicznego. Wyłóż na rozwałkowane kruche ciasto. Przykryj pokrojonymi na mniejsze kawałki paluszkami oraz plasterkami cukinii. Posmaruj wierzch oliwą wymieszaną z ziołami prowansalskimi, a następnie oprósz świeżo mielonym pieprzem. Zawiń brzegi, delikatnie do środka. Zapiekaj ok. 20-30 min w 180°C. Pod koniec dodaj starty lub pokrojony na paseczki ser żółty. Gdy się roztopi wyjmij tartę, posyp świeżą bazylią i podawaj np. z sałatką ze świeżych pomidorów.
Podobna propozycja: galette z ricottą i cukinią