Półkruche tartaletki

Półkruche tartaletki, upieczone w piłkarskiej foremce do muffinów przez uczestniczki Obozu Kuchni Artystycznej. Na bankiet w dniu pokazu finałowego. Ciasto w strukturze było idealne – gładkie i elastyczne. Same babeczki wyszły trochę zbyt rumiane, ale za to nadzienia miały fantastyczne. I słodkie, i wytrawne.

Z resztek półkruchego ciasta, które nie zmieściło się do foremek zrobiłam mini-galette z porzeczkami (czerwonymi i czarnymi), przysypane cukrem Demerara. Dziewczyny były zachwycone!

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g schłodzonego masła
  • 1 jajko
  • ok. 5 łyżek zimnego jogurtu naturalnego

Połącz mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Wetrzyj mocno schłodzone masło (ręcznie lub malakserem). Dodaj jajko i jogurt, i szybko zagnieć ciasto. Wyłóż nim foremki i piecz na lekko złoty kolor, ok. 10-15 min. Po wystudzeniu umieść we wnętrzu babeczek dowolne nadzienie.

Nasze nadzienia:

  • ser pleśniowy, suszone pomidory z żurawiną
  • dip z sera pleśniowego (ser pleśniowy, jogurt, majonez, sól, pieprz, cukier), szynka, pestki słonecznika
  • kremowy serek ziołowy, szynka, pestki dyni
  • mascarpone z Nutellą, wiórki kokosowe
  • waniliowy krem mascarpone, porzeczki

 

2 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*