Jak zrobi膰 domowy jogurt naturalny? Bardzo prosto 馃檪
Nag艂y i niespodziewanie du偶y odp艂yw jogurt贸w z lod贸wki zmotywowa艂 mnie ostatnio do zabawy z jogurtem domowym. Domowa produkcja jogurtu jest bardzo 艂atwa, ale czy nie szkoda na to czasu? Oczywi艣cie to zale偶y. Ju偶 jaki艣 czas temu zrobi艂am sw贸j pierwszy jogurt, ale nie „wkr臋ci艂am” si臋. Smakowa艂 bardzo podobnie do sklepowego, wi臋c stwierdzi艂am, 偶e po co robi膰 skoro mo偶na kupi膰. Jednak m贸j drugi jogurt wyszed艂 inny – znacznie 艂agodniejszy ni偶 kupny i naprawd臋 super smaczny. Smak jogurtu oczywi艣cie zale偶y od u偶ytej zaszczepki bakteryjnej. Mo偶na u偶y膰 specjalne, przeznaczone do produkcji domowego jogurtu bakterie suszone (do kupienia w internecie) albo zastosowa膰 jako starter jogurt kupny. Ja skorzysta艂am z wersji drugiej.
- 1 litr mleka t艂ustego
- 150 g g臋stego jogurtu (taki z mleka i baterii, bez innych sk艂adnik贸w)*
- 50 g mleka w proszku
Jogurt p艂ynny
- 1 litr mleka odt艂uszczonego
- 150 g jogurtu naturalnego (u偶y艂am jogurtu z wapniem z Lidla)
Wszystkie sk艂adniki wymieszaj i podgrzej do temperatury ok. 50 st. C. Ja u偶y艂am Thermomix (4 min/50潞C/obr 4). Przelej do s艂oik贸w, owi艅 kocem i odstaw na 6-10 godzin. Nast臋pnie umie艣膰 w lod贸wce do sch艂odzenia i podawaj.
Jogurt nadaje si臋 do spo偶ycia przez 5-7 dni.
* wi臋cej na temat jogurt贸w przeczytasz tu.