Chorwacja to piękny i bardzo różnorodny kraj, który od kilku dobrych lat jest jednym z najpopularniejszych wśród polskich turystów wakacyjnych destynacji. Uwielbiamy go za piękne krajobrazy, zawsze dobrą pogodę i gościnność gospodarzy. Jedni wolą północ kraju – cudownie zieloną Istrię. Inni od razu kierują się nieco dalej, w okolicę Splitu szukając na przykład noclegów w Omis lub od razu do samej Makarskiej, na słynną chorwacką riwierę. Gdziekolwiek przyjdzie Wam spędzić wakacje w Chorwacji możecie być pewni, że będą udane również dlatego, że to kraj, który słynie też z wybornej kuchni.
Kuchnia chorwacka to kuchnia regionów, gdyż każdy ma swoją odrębną tradycję kulinarną. Tradycje kontynentalne noszą wpływy słowiańskie, węgierskie i tureckie. W rejonie przybrzeżnym widoczne są z kolei elementy kuchni greckiej i rzymskiej, a także późniejszej włoskiej. I nie mam tu wyłącznie na myśli wszechobecnej w Chorwacji pizzy, którą można kupić niemal na każdym rogu.
Poniżej przedstawiam krótkie opisy potraw i produktów spożywczych najbardziej charakterystycznych dla Chorwacji – takie „must try” podczas pobytu w tym kraju.
Burek
Burek to najpopularniejszy w Chorwacji wypiek na bazie ciasta filo. Występuje w wielu wariantach – słodkich i wytrawnych. Burki przyjmują różne kształty i mają rozmaite nadzienia, np. serowe, mięsne, szpinakowe, owocowe. Niektóre mają postać placka, które się kroi, inne przypominają bułeczki czy ślimaczki.
W Chorwacji znajdziemy też znacznie więcej przekąsek z ciasta filo, takie jak strudle, štrukli czy pirožki. Ciasto filo nieco przypomina ciasto francuskie, ale to zdecydowanie nie to samo. Filo jest nieco mniej tłuste i cięższe niż ciasto francuskie – stosuje się je także do tureckiej bakławy.
Ćevapčići
Ćevapčići to kotleciki z mięsa mielonego lub siekanego w kształcie kiełbaski/rulonika, grillowane lub smażone. Przygotowuje się je z różnego rodzaju mięs, choć tradycyjnie powinno się w nich znaleźć mięso baranie. Ćevapčići mogą być świetną przekąską, np. podane z chlebkiem pita i ajvarem, lub też stanowić część dania obiadowego, np. obok bulguru i warzyw.
Ryby i owoce morza
W chorwackim menu znajdziemy sporo ryb i owoców morza, co jest oczywiście związane z położeniem geograficznym tego kraju. Dorada z grilla (orada sa žara) czy makrela z grilla (skuša sa žara) to przykładowe dania, które często znajdziecie w chorwackich restauracjach. Dość popularne są też homary, małże i inne owoce morza. Warte wspomnienia jest tzw. czarne risotto (crni rižot), czyli risotto z dodatkiem kałamarnic, nadających mu charakterystyczny czarny kolor (kałamarnice wydzielają naturalnie czarny tusz w sytuacji zagrożenia).
Ser z wyspy Pag
Ser z wyspy Pag, inaczej paški sir to tradycyjny dojrzewający owczy ser, który produkuje się od lat na wyspie Pag. Stanowi jedną z ulubionych przestawek Chorwatów, a także cel zakupu wielu turystów. Młodszy ser idealnie komponuje się z białym winem, starszy (twardszy i bardziej pikantny) z czerwonym.
Rakija
Rakija, czyli popularny alkoholowy napój o woltażu 40-50%, dostępny jest w Chorwacji wszędzie – w sklepach, pubach i domach, często własnej produkcji. Domowa rakija jest często nawet mocniejsza (nawet powyżej 70%)! Trunek zbliżony jest smakiem do brandy lub bimbru – uzyskuje się go z przefermentowanych owoców, po następnie poddanych destylacji.
Co przywieźć z Chorwacji?
Rakija i wspomniany wcześniej paški sir to produkty, które jak najbardziej można przywieźć z wakacji w Chorwacji. Do innych produktów, które warto kupić dla siebie lub na prezent należą m.in. ajvar lub słodycze, np. ratluk, rahat lokum, lokum, turkish delight, bombay karachi halwa. Wszystkie to coś w rodzaju bardzo słodkich kostek, o orientalno-śródziemnomorskich korzeniach, które można znaleźć również w innych bałkańskich krajach.
Chorwacja produkuje także wysokiej jakości oliwy z oliwek, miody, wina, figi oraz ich przetwory. Bardzo znany jest też Maraschino – wiśniowy likier z okolic Zadaru. Jego nazwa pochodzi od wiśni Marasca rosnących sadach Dalmacji, czyli przepięknego rejonu Chorwacji do którego zdecydowanie warto się wybrać.