Bardzo łatwy sposób na szybki lunch o nieco orientalnej nucie. Nutę tę danie zawdziecza dodatkowi sosu sojowego i grzybków shiitake (tych samych, które użyłam do zupy z shiitake), charakterystycznych dla kuchni japońskiej. Można dodać do niego również odrobinę imbiru, jak zrobiłam to w chińskiej patelni z grzybkami mung.
- mięso mielone z szynki
- papryka czerwona
- grzybki shiitake
- sos sojowo-grzybowy
- makaron, np. japoński soba lub zwykły tagliatelle
Delikatnie podsmaż mięso (do zmiany koloru). Dodaj pokrojoną na niewielkie kawałki paprykę i podsmażaj dalej, ok. 10 min. Dodaj grzyby shiitake (u mnie były to grzybki już podsmażone i zamrożone, ale mogłyby być również świeże lub suszone i namoczone) oraz sos sojowy. Duś jeszcze jakieś 5-10 min i podawaj, np. z makaronem.