W pierwotnym zamierzeniu miał powstać farsz do naleśników, które planowałam serwować podczas mojego francuskiego przyjęcia urodzinowego. Ostatecznie jednak wszyscy zadowolili się raclette i tartą czekoladowo-owocowo-mascarponową. Niemniej przygotowane mięso i warzywa nie zmarnowały się i zostały skonsumowane później. Raz w towarzystwie grzanek czosnkowych (z Arturem), potem chlebków chapati (z Lucy), a reszkę wpałaszowałam z makaronem. Każda wersja smakowała rewelacyjnie.
- 500 g mięsa mielonego z szynki
- 1 cebula
- 1 papryka
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- kukurydza (tę dodałam dopiero do ostatniej porcji)
- vegeta, zioła prowansalskie, sól, pieprz
- do podania: grzanki czosnkowe, podpłomyki (placki chapati), makaron (np. tagliatelle, penne, etc.)
Podsmaż mięso z ziołami i przyprawami. Na osobnej patelni podsmaż posiekaną cebulę i pokrojoną na niewielkie kawałki paprykę. Po kilku minutach dodaj cukinię oraz bakłażana. Połącz z mięsem, dopraw do smaku i podawaj.