Mielona szynka z warzywami po prowansalsku

W pierwotnym zamierzeniu miał powstać farsz do naleśników, które planowałam serwować podczas mojego francuskiego przyjęcia urodzinowego. Ostatecznie jednak wszyscy zadowolili się raclette i tartą czekoladowo-owocowo-mascarponową. Niemniej przygotowane mięso i warzywa nie zmarnowały się i zostały skonsumowane później. Raz w towarzystwie grzanek czosnkowych (z Arturem), potem chlebków chapati (z Lucy), a reszkę wpałaszowałam z makaronem. Każda wersja smakowała rewelacyjnie.

  • 500 g mięsa mielonego z szynki
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • kukurydza (tę dodałam dopiero do ostatniej porcji)
  • vegeta, zioła prowansalskie, sól, pieprz
  • do podania: grzanki czosnkowe, podpłomyki (placki chapati), makaron (np. tagliatelle, penne, etc.)

Podsmaż mięso z ziołami i przyprawami. Na osobnej patelni podsmaż posiekaną cebulę i pokrojoną na niewielkie kawałki paprykę. Po kilku minutach dodaj cukinię oraz bakłażana. Połącz z mięsem, dopraw do smaku i podawaj.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*