Do wczorajszego poznańskiego gzika ugotowałam trochę za dużo ziemniaków, więc wykorzystałam je dziś do sałatki. Prostej, z typowym dla sałatek ziemniaczanych ogórkiem kiszonym, cebulką i koperkiem. Do tego zestawu dodałam jeszcze paluszki surimi i tak powstał mój fajny lunch.
- młode ziemniaki
- cebula
- ogórki kiszone
- paluszki krabowe surimi
- świeży koperek
- majonez, jogurt lub śmietana, sól, pieprz, cukier
Dobrze umyj i ugotuj ziemniaki. Pokrój w ósemki lub na mniejsze części, w zależności od wielkości ziemników. Posiekaj cebulę i koperek, ogórka pokrój w drobną kostkę, a surimi na plasterki. Połącz wszystkie składniki z sosem przygotowanym przez zmieszanie jogurtu, śmietany, soli, pieprzu i odrobiny cukru.
Wygląda super. Z młodymi ziemniaczkami pycha!
[…] Polecam kilka moich ulubionych przepisów z użyciem surimi: quesadilla z cebulką, surimi i mozzarellą, tamagoyaki, sałatka ziemniaczana z surimi […]