Sałatki z surimi robiłam już kilkakrotnie. Paluszki krabowe świetnie sprawdziły się w towarzystwie koperku (patrz sałatki z surimi), ryżu (patrz sałatki z ryżem i surimi) czy zapiekane w quesadilli (patrz qeasadilla z surimi i cebulką). Dziś przyszła pora na wydanie wiosenne, z nowalijkami, szczypiorkiem i moimi ulubionymi sosami sałatkowymi. Gorąco polecam. Sałatka jest pyszna.
- sałata lodowa lub gotowa mieszanka sałat
- ogórek
- rzodkiewka
- surimi
- szczypiorek
- sos sałatkowy włoski lub vinaigrette – testowałam oba i smakowały świetnie
Pokrój sałatę i wyłóż do naczynia. Rzodkiewkę, ogórka i paluszki krabowe pokrój w plasterki i dodaj do sałaty. Wymieszaj z sosem sałakowym przygotowanym wg przepisu na opakowaniu lub mojego na klasyczny vinaigrette. Posyp świeżym szczypiorkiem i podawaj, np. z grzankami i twarożkiem (u mnie na chlebie z otrębami i siemieniem lnianym).