Chleb z siemieniem i otrębami

Kolejny wypiek na zakwasie, który zrobiłam przy nieobecności mąki pełnoziarnistej. Dodatek sporej ilości otrąb nie sprawił, że chlebek smakował razowo, jak mój pierwszy (najlepszy ze wszystkich). Niemniej i tak był bardzo dobry.

Tym razem nie zostawiłam zaczynu na noc, a na cały dzień. Wieczorej wymieszałam ciasto, wstawiłam do lodówki i piekłam rano.

Zaczyn:

  • 1/2 szklanki zakwasu
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 szklanki mąki żytniej razowej

Wymieszaj (wieczorem lub przed wyjściem do pracy) i zostaw w temperaturze pokojowej na ok. 12 h.

Ciasto właściwe:

  • 3 szklanki mąki pszennej typu 650
  • 1 szklanka otrąb pszennych
  • 1 szklanka siemienia lnianego
  • 1.5 łyżeczki soli
  • 1.5 szklanki wody
  • 10 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru

Dodaj suche składniki do zaczynu. Drożdże rozprowadź z cukrem i ciepłą wodą. Wymieszaj z resztą składników. Pozostaw do wyrośnięcia na ok. 1h. Przełóż do formy keksowej i pozostaw do wyrośnięcia na kolejną godzinę. Wstaw do lodówki i upiecz rano lub od razu, w 180-200 st. ok. 45-60 min.

 

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*