Bardzo ciekawy sposób na podanie musu, zaprezentowany przez szefa kuchni Piano Bar, podczas „Prasówki”. Niestety, musu waniliowego, którym wypełnione były sakwy nie robiliśmy sami. Podobnie jak musu z mango, z którym czekoladowe kieszkonki zostały podane. Ten ostatni zachwycił wszystkich. Otrzymaliśmy na niego przepis, więc muszę go koniecznie szybko wypróbować.
Zdjęcia, kolejny raz dzięki uprzejmości Łukasza Walaszczyka z Warsztatu Kadru.
- tabliczka czekolady
- owoce: maliny, truskawki, borówki, jagody
- śmietanka kremówka
- białko jaja
- laska wanilii
- cukier
Ubij śmietankę, dodaj wydrążony miąższ wanilii. Ubij białko i dodaj do śmietany. Dosłodź do smaku.
Roztop czekoladę w kąpieli wodnej. Za pomocą pędzla rozsmaruj na folii spożywczej w kształcie kwadratu. Pozostaw ok. 1.5 cm marginesy. Na środeku, na skos, ułóż mus waniliowy i owoce. Złącz dwa przeciwległe boki czekoladowego kwadrata, a następnie dociśnij jego boki z obu stron, tak by powstała sakwa. Wstaw do lodówki do steżenia. Podawaj udekorowane liściami swieżej mięty, płatkami róży, owocami i kleksem musu mango.
Pysznie to wygląda!