Owsianka otrębowa

Owsianka nietypowa, ale bardzo podobna do klasycznej. Szybko się gotuje i jest naprawdę pyszna.

Owsianka z otrębami

  • 4 łyżki otrębów owsianych
  • 1/2 szkl. wody
  • 1/2 szkl. mleka
  • cukier, słodzik, dowolny olejek, kakao, czekolada, cynamon, suszone owoce, etc.

Wymieszaj otręby z wodą i mlekiem. Zagotuj. Cały czas mieszając gotuj kilka minut, do zgęstnienia. Z podanych proporcji wychodzi średnio gęsta owsianka.

Testowane wersje (z otrębami lub płatkami owsianymi):

  • 5 łyż. otrębów, 2 łyż. likieru Advocat (gęsta, niezbyt słodka, o mało wyrazistym smaku)
  • cukier Muscovado (ok. 3 łyżeczki), kilka suszonych moreli, cynamon
  • 1.5 łyżeczki tahini, 2 łyżeczki miodu
  • ekstrakt waniliowy i rodzynki
  • czekolada i owoce (banany, brzoskwinie, truskawki)
  • miód, kakao, przyprawa do piernika
  • Bailey’s

Do przetestowania:

  • sok pomarańczowy, ewentualnie przyprawy korzenne (kardamon, imbir, cynamon)
  • czekolada i śliwki suszone, (cynamon)
  • biała czekolada i woda różana, (pistacje)
  • miód, masło orzechowe, orzechy laskowe

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*