Owsianka nietypowa, ale bardzo podobna do klasycznej. Szybko się gotuje i jest naprawdę pyszna.
- 4 łyżki otrębów owsianych
- 1/2 szkl. wody
- 1/2 szkl. mleka
- cukier, słodzik, dowolny olejek, kakao, czekolada, cynamon, suszone owoce, etc.
Wymieszaj otręby z wodą i mlekiem. Zagotuj. Cały czas mieszając gotuj kilka minut, do zgęstnienia. Z podanych proporcji wychodzi średnio gęsta owsianka.
Testowane wersje (z otrębami lub płatkami owsianymi):
- 5 łyż. otrębów, 2 łyż. likieru Advocat (gęsta, niezbyt słodka, o mało wyrazistym smaku)
- cukier Muscovado (ok. 3 łyżeczki), kilka suszonych moreli, cynamon
- 1.5 łyżeczki tahini, 2 łyżeczki miodu
- ekstrakt waniliowy i rodzynki
- czekolada i owoce (banany, brzoskwinie, truskawki)
- miód, kakao, przyprawa do piernika
- Bailey’s
Do przetestowania:
- sok pomarańczowy, ewentualnie przyprawy korzenne (kardamon, imbir, cynamon)
- czekolada i śliwki suszone, (cynamon)
- biała czekolada i woda różana, (pistacje)
- miód, masło orzechowe, orzechy laskowe