Bardzo proste, improwizowane ciasto, stworzone z okazji mojego ostatniego roboczego dnia w laboratorium, pomiędzy opracowywaniem wyników western blotów dla IFNu i LPSu. Proporcje składników są podone jak w mojej babce sezamowej. Ze względu na dodatek soku z cytryny nie trzeba używać kefiru lub maślanki. Soda i tak zadziała, a ciasto wyjdzie bardzo pulchne i wilgotne.
- 1 i 1/3 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- skórka otarta z 1 dużej cytryny
- 100 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- 2 duże jajka
- 2 łyżeczki olejku cytrynowego
- 1/2 szklanki mleka
- sok z 1 cytryny
- 50 g wiórków kokosowych
Wymieszaj mąkę z sodą, solą, proszkiem do pieczenia, i skórką z cytryny. Mleko natomiast wymieszaj z sokiem z cytryny. Utrzyj masło z cukrem, następnie dodawaj na przemian: mąkę i jajka. Na końcu dodaj olejek i kwaśne mleko. Wymieszaj i przelej do formy. Piecz ok. 40-50 minut w 170 st.C.
Marcin i moja babeczka 🙂
[…] i ciasta ucieraneWypieki słodkieDrukujUcierane ciasto kokosowe będące fuzją mojej babki cytrynowej i pomarańczowych babeczek-piegusków. Piekłam je w foremkach muffinkowych i jednorazowej formie […]