Zapiekanka z ryżem, cukinią i fetą

Ta zapiekanka to kolejny dowód na to, że z fetą wszystko smakuje dobrze. Była tak pyszna, że mimo kiepskiego zdjęcia chcę się podzielić przepisem. Cukinia, kurczak, feta i ryż to naprawdę dobrze zgrane towarzystwo, do którego świetnie pasował koperek. Polecam!

Na zdjęciu, w tle, babeczki z malinami, które nie mniej polecam.

  • 1 szklanka ryżu
  • ok. 400 g filetu z piersi kurczaka
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, bazylia, koperek
  • 1 cukinia
  • 1 kostka sera feta
  • 2 jajka

Ugotuj ryż na sypko. Kurczaka pokrój na kawałki i podsmaż z posiekaną cebulą, przyprawiając solą, pieprzem, bazylią i sporą ilością koperku (można zastąpić minikosteczką Knorr). Cukinię zetrzyj na grubych oczkach. Odsącz z nadmiaru wody. Fetę pokrój w kostkę. Połącz oba składniki z jajkami (zostaw trochę fety na wierzch zapiekanki).

W naczyniu żaroodpornym rozłóż połowę ryżu. Przykryj połową ilości podsmażonego kurczaka, a następnie wyłóż masę jejeczno-serowo-cukiniową. Przykryj drugą porcją ryżu, pozostałym kurczakiem i fetą. Zapiekaj ok. 20-30 min w 180 st. C.

Wierzch może wydawać się spalony i niesmaczny, ale w rzeczywistości był przyjemnie aromatyczny.

3 komentarzy

  1. Całkowicie się z Tobą zgadzam, z feta wszystko jest dobre, szczególnie wszelkiego rodzaju zapiekanki. Na ta chętnie się skuszę szczególnie, że ostatnio polubiłam cukinie 🙂

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*