Kupiłam sobie nową zabawkę – perełki tapioki. Są to małe białe kuleczki ze skrobi korzenia manioku (zwanego też kassawą). Nie mają smaku, a po ugotowaniu stają się przezroczyste i nabierają konsystencji żelu. Z tego względu wykorzystuje się je do puddingów i kisieli (bezglutenowych) oraz zagęszczania zup bądź sosów. Podobno w Indiach tapiokę łączy się z curry i podaje jako przystawkę do ryby. A w Brazylii gotuje w czerwonym winie, z goździkami i cynamonem.
Ja swoje odkrywanie tapioki rozpoczęłam od deseru najbardziej typowego, jaki próbowałam niegdyś w Stanach – puddingu waniliowego. Smakował dość podobnie do tradycyjnego budyniu, ale miał zupełnie inną konsystencję.
Większe kuleczki tapioki są składnikiem tajwańskiego napoju – bubble tea, o której pisałam jakiś czas temu.
Na koniec jeszcze ciekawostka: pudding z tapioki jest drugoplanowym bohaterem filmu „Nowa w mieście”. Albo raczej stanowi oś fabuły tego filmu. Lokalny specjał mieszkańców Minessoty jest bowiem czymś więcej niż deserem. Jest społeczną instytucją wokół której ludzie nawiązują nowe przyjaźnie, kłócą się, kochają i rozstają.
- 2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki mini-perełek tapioki
- szczypta soli
- 1.5 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Połącz mleko z tapioką w garnku z grubym dnem. Powoli doprowadź do wrzenia, tak by kuleczki miały czas zaabsorbować płyn. Gotuj na bardzo małym ogniu, aż perełki staną się przezroczyste i bardzo miękkie, ok. 15 min. W międzyczasie dodaj cukier, a na sam koniec ekstrakt waniliowy. Pudding możesz od razu podawać lub po przestudzeniu. Z dowolnymi owocami. Ja wybrałam tym razem mango, lekko pogdrzane na patelni.
Ciekawy wynalazek:)
Nie słyszałam wcześniej o tych perełkach tapioki. Chętnie zgłębię temat i wykorzystam je w jakimś kolejnym przepisie. Już czytam wpis o bubble tea… Również bardzo ciekawe 🙂
to jest ta słynna tapioka, o której mi tyle mówiłaś?
kurczę, ale ciekawe.
a sam pudding, rewelacja! z mango jeszcze nigdy nie próbowałam.
Pozdrawiam,
Karmel-itka ;]
mam takie ulubione miejsce w Berkely (CA), gdzie serwują najsmaczniejsze na świecie smoothie z tapioką!!! oh… narobiłaś mi ochoty!!!
Robię jutro! nie mogę się doczekać:D
[…] PUDDING Z TAPIOKI. (inspiracja: W Krainie Smaku pomysł na smak i formę; wykonanie: autorskie;) na 2 osoby 400 ml mleczka kokosowego (jedna […]