Pomysł na wypróbowanie połączenia owsianki i budyniu powstał podczas wizyty Lucy, która tak jak ja jest fanką owsianek. Przyrządziłyśmy deser zgodnie z krążącym przepisem, czyli użyłyśmy 3 szklanki mleka i 5 łyżek płatków owsianych. Jak dla mnie te ostatnie były zbyt twarde (może za krótko gotowałyśmy?), dlatego postanowiłam zastąpić je otrębami owsianymi. Efekt bardzo mi się spodobał, a przepisem dzielę się poniżej.
- 500 + 125 ml mleka
- 1/2 szklanki otrębów owsianych
- 1 budyń śmietankowy
- 3 łyżki cappuccino
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki cukru
Zagotuj 2 szklanki mleka z otrębami owsianymi i chwilę pogotuj. Dodaj cappuccino, kawę i cukier. Proszek budyniowy rozprowadź w pozostałym mleku. Wlej do wrzącego mleka i cały czas mieszając gotuj ok. 30 s.