Pyszny gulasz z szynki wieprzowej z pieczarkami i ogromną ilością warzyw, w tym warzyw, które dość rzadko pojawiają się w mojej kuchni – selerem naciowym i świeżym szpinakiem. Tego ostatniego pierwotnie nie planowałam dodawać, ale brakowało mi czegoś zielonego, a tylko szpinak miałam w lodówce. Jak dla mnie był to strzał w dziesiątkę, więc mam poczucie doświadczenia małego przypadkowego odkrycia 😉
Całe danie przygotowałam w jednym garnku, przez co smaki mogły się dobrze połączyć, a uwalniająca się z ziemniaków skrobia zagęściła sos. Wyszło trochę papkowato, ale naprawdę smacznie. A, i długo duszone mięso zrobiło się super kruche 🙂
- 500 g szynki wieprzowej
- 4 duże ziemniaki
- 1 duża cebula
- 4 marchewki
- 3-4 łodygi selera naciowego
- 250 g pieczarek
- majeranek, tymianek, opcjonalnie estragon
- 2,5 kostki mięsne Winiary
- 1 mała kapusta pekińska (400 g)
- świeży szpinak
Pokrój mięso w dużą kostkę i podsmaż w dużym garnku lub na dużej patelni bez tłuszczu, do zbrązowienia powierzchni. Dodaj trochę wody i duś pod przykryciem ok. 30-40 minut.
Dodaj pokrojone w dużą kostkę ziemniaki, posiekaną cebulę, marchewkę i seler pokrojone w talarki oraz pieczarki pokrojone na ćwiartki.
Dopraw niewielką ilością majeranku i tymianku, ewentualnie estragonu. Dorzuć kostki mięsne i duś ok. 15 minut.
Następnie dodaj kapustę i duś jeszcze ok. 15 minut. Przed samym podaniem wmieszaj szpinak.
same pysznosci:)
Zapraszam do mnie