Zupa jarzynowa na kremie kalafiorowym

To zupa, która powstała bardzo spontanicznie, z kremu kalafiorowego na bazie kalafiora gotowanego w mleku. Dodałam do niego mrożone warzywa, których zawsze u mnie dostatek oraz makaron, który został mi z wczorajszego obiadu – makaronu z suszonymi pomidorami i brokułami w sosie śmietanowym. Szybkie, smaczne i zdrowe danie – idealne na chłodny jesienny dzień.

Zupa jarzynowa na kremie kalafiorowym

  • 1 opakowanie mrożonego kalafiora
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki wody
  • 2 kostki bulionowe cielęce
  • olej do smażenia
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • por
  • marchewka pokrojoną w kostkę (u mnie z mrożonki)
  • fasolka szparagowa (u mnie z mrożonki)
  • ugotowany makaron (można zastąpić ryżem lub ziemniakami)
  • opcjonalnie ulubiona wędlina lub mięso (np. piersi lub udka z kurczaka)
  • koperek
  • świeżo mielony czarny pieprz

Umieść w garnku mleko i wodę, tak by płyn przykrywał kalafior. Gotuj do miękkości wraz z kostkami bulionowymi.

Dobrze rozgrzej olej, po czym przesmaż na nim cebulę i czosnek (wcześniej posiekane). Zawartość patelni przełóż do garnka z kalafiorem. Zmiksuj całość na gładki krem.

Następnie dodaj warzywa w dowolnej ilości. Gotuj kilkanaście minut. Przed podaniem wmieszaj makaron, oraz wędlinę lub mięso. Dopraw do smaku koperkiem i świeżo mielonym pieprzem.

Zupa jarzynowa na kremie kalafiorowym

Zupa jarzynowa na kremie kalafiorowym

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>