Pierogi z brokułami i fetą + kurczak w sosie śmietanowym

Mimo, że pierogi nie są moim ulubionym obiektem do fotografowania zmotywowałam się by sfotografować te. Bo pomysł o którym piszę poniżej, choć banalny w swej prostocie, dla nas jest niedawnym odkryciem, które warto zapamiętać. Sos śmietanowy jest super do odgrzewania pierogów – nie są wtedy tłuste jak po smażeniu, ani tak „rozmyte” jak po tradycyjnym gotowaniu w dużej ilości wody. Gdy brakuje czasu można skorzystać z gotowego sosu – serowego, śmietanowego z ziołami, grzybowego itp.

Pierogi z brokułami i fetą + kurczak w sosie śmietanowym

Pierogi z brokułami i fetą

  • ciasto na pierogi wg wskazówek, które znajdziesz tutaj
  • 4 duże ziemniaki typu C
  • 450 g brokułów mrożonych
  • 1 kostka sera typu fetą
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Kurczak w sosie śmietanowym

  • filety z piersi kurczaka
  • lubczyk suszony
  • czosnek granulowany
  • papryka słodka
  • świeżo mielony pieprz
  • baza do jasnych sosów Winiary
  • 100 ml śmietanki 30%
  • opcjonalnie natka pietruszki lub koperek

Pierogi z brokułami i fetą: Ugotuj ziemniaki i dokładnie rozgnieć je na puree. Brokuły ugotuj na miękko i drobno posiekaj. Wymieszaj z ziemniakami. Dodaj ser feta. Dopraw farsz do smaku solą, pieprzem i czosnkiem, i dokładnie wymieszaj. Gotowy farsz zamykaj w kołach z ciasta pierogowego. Gotuj w osolonej wodzie ok. 1 minutę od momentu wypłynięcia.

Kurczak w sosie śmietanowym: Filet z kurczaka oczyść i obsmaż na rumiany kolor na suchej patelni. Posyp w międzyczasie przyprawami. Zalej wodą i duś mięso ok. 10 minut. Następnie dodaj sos Winiary wymieszany w niewielkiej ilości wody oraz śmietankę. Chwilę pogotuj, ewentualnie dopraw do smaku. Podawaj z pierogami (w wersji ze zdjęcia). Oczywiście taki sos doskonale sprawdzi się również z makaronem lub ryżem. Albo innymi pierogami, np. ruskimi. Poniżej moją wersję proporcji na ten klasyk.

Pierogi ruskie

  • 1 duża cebula
  • 4 średnie ziemniaki (600 g po obraniu)
  • 250 g twarogu półtłustego
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie, jeśli nie mamy kurczaka i sosu śmietanowego – podsmażona cebula lub kwaśna śmietana

2 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*