Klasyczna jaglanka

W dzisiejszym wpisie znajdziesz po prostu najzwyklejszą jaglankę. Taką gotowaną na mleku, bez żadnych dodatków. Od takiej najlepiej zacząć „jaglankowanie”. Można oczywiście wzbogacić ją we wszelakie słodkie dodatki, ale w wersji bez niczego jest naprawdę super i ja osobiście taką uwielbiam. Czasem dodaję mocno dojrzałego banana. Robi się wtedy trochę słodko, ale nie tak słodko jak w przypadku jakiegokolwiek kupnego deseru mlecznego. Jeśli masz ochotę na gładszą konsystencję, jaglankę możesz zmiksować. Będzie wtedy jak budyń czy pudding, w zależności od ilości dolanego mleka.

jaglanka

  • 1 szklanka drobnej kaszy jaglanej
  • 3-3,5 szklanki mleka
  • szczypta soli

Kaszę jaglaną umieść w rondlu i zalej mlekiem. Dodaj szczyptę soli. Gotuj na małym ogniu do miękkości kaszy. Podawaj od razu lub po zmiksowaniu. Dobrym pomysłem jest ugotowanie kaszy wcześniej (np. wieczorem) i pozostawienie jej do wchłonięcia reszty płynu. Na drugi dzień można ją podgrzać dolewając trochę mleka. Wtedy na pewno będzie miękka i pyszna.

Ewentualne dodatki:

  • orzechy włoskie, pestki dyni, słonecznika itp.
  • roztarty banan, rozgotowane daktyle
  • prażone jabłka / mus jabłkowy
  • bakalie
  • cukier cynamonowy
  • konfitura (np. truskawkowa)

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*