Tarta z musem czekoladowym i puszystym mascarpone

Ponieważ tegoroczne przyjęcie urodzinowe utrzymane było w stylu francuskim, za tort posłużyła mi tarta. Bardzo udana. Klasyczne połączenie bananów i wiśni kolejny raz się sprawdziło. Pyszny był też mus czekoladowy i połączenie bitej śmietany z mascarpone. Myślę, że podobną tartę warto upiec również w sezonie truskawkowym.

 

  • kruche ciasto (takie jak do galette z gruszkami)
  • 500 g sera mascarpone
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 330 g śmietanki 30%
  • 5 łyżek cukru
  • 3 banany
  • 1 duży słoik wiśni w kompocie

Ciasto kruche: Wymieszaj ręcznie lub w malakserze mocno schłodzoną margarynę, mąkę, sól i cukier. Dodaj jajko i szybko uformuj kulę z ciasta. Wstaw do lodówki na co najmniej 1/2h. Rozwałkuj 3/4 ciasta i przenieś do naczynia do tarty (u mnie o średnicy 28 cm). Piecz w 180 st. C. ok. 20 min. Pozostałe ciasto możesz zamrozić lub zrobić z niego np. tartaletki.

Mus czekoladowy: Połącz 250 g sera z roztopioną i lekko przestudzoną czekoladą. Wyłóż na upieczony spód do tarty. Przykryj plasterkami bananów, a następnie odsączonymi z kompotu wiśniami.

Puszysty krem mascarpone: Ubij śmietankę, pod koniec dodając cukier. Wmieszaj do pozostałego serka mascarpone. Tak przygotowaną masę umieść na owocach. Tartę możesz udekorować np. tartą czekoladą lub dowolnymi gotowymi elementami cukierniczymi.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*