Roladki z kurczaka ze szpinakiem w sosie śmietanowym

Cóż tu pisać? To po prostu super obiad!

Roladki z kurczaka ze szpinakiem i fetą

  • 1 opakowanie filetu z piersi kurczaka (500 g – 3 szt.)
  • 1/2 paczki mrożonego szpinaku siekanego
  • 1/2 opakowania sera typu feta
  • 1 ząbek czosnku
  • opcjonalnie szynka parmeńska lub inna długodojrzewająca
  • ok. 1 szklanka bulionu drobiowego
  • słodka śmietanka (10-30%)
  • mąka kukurydziana do zagęszczenia sosu
  • świeży koperek do smaku
  • sól i pieprz do smaku

Szpinak rozmroź na suchej patelni. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj i duś do odparowania płynu. Następnej dodaj ser i dalej duś do czasu otrzymania zwięzłej konsystencji. Farsz wyłóż na rozbite piersi z kurczaka przygotowane tak jak w filmie, który linkowałam we wpisie o roladkach z kurczaka z szynką i serem.

Zwiń mięso w rolady, owiń szynką parmeńską i obsmaż na suchej patelni. Dodaj bulion drobiowy i duś do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia dodaj śmietankę wymieszaną z mąką kukurydzianą oraz posiekany koperek.

Podawaj z kaszą, ryżem, makaronem lub ziemniakami. My roladki ze zdjęcia spałaszowaliśmy w towarzystwie pieczonych ziemniaczków i pieczonej marchewki oraz surówki z młodej kapusty i koperku.

20160612_040308

Pieczone-młode-marchewki_DSC_7734-a

Jeden komentarz

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>