Keks z cukinią i camembertem

Szybki chlebek, idealny na weekendowe śniadanie. Pachniał tak ładnie, że nie mogłam się powstrzymać by nie rozkroić go gdy był jeszcze ciepły – co niestety widać na zdjęciu 😉

  • 1.5 szklanki mąki
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oregano
  • 100 g sera camembert light
  • 1.5 szklanki startej cukinii
  • 1 mała cebula
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki mleka

Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i oregano. Dodaj pokrojony na kawałki ser camembert. Dorzuć posiekaną cebulę i startą na grubych oczkach cukinię. Następnie wlej jajka rozmącone z olejem i mlekiem. Szybko wymieszaj i przełóż do małej foremki keksowej (maksymalnie 20 cm) i piecz ok. 50 min w 180 st. C. Ciasto możesz też upiec w foremkach do muffinów, nieco skracając czas pieczenia.

14 komentarzy

  1. oj, oj! ale świetna sprawa, Kasiu ;]
    na pewno by mi posmakował. oj, następnym razem liczę na zaproszenie.. xd
    żartuję, rzecz jasna ;] ale keks na pewno wyborny!

    pozdrawiam serdecznie!

  2. Fantastyczny pomysł! Ja niestety jestem uczulona na połowę składników, ale gdyby użyć mąki kukurydzianej i innych dodatków to może by się udało.

    I cebulę i cukinię dodajesz surowe? Jedynie starte?

  3. Przepyszne ciasto, ale nie wiem dlaczego, wychodzi mi trochę za ciężkie, na skraju zakalca… hmmm chyba muszę jeszcze poćwiczyć ^^”

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*