Chlebek cukiniowy z orzechami, żurawiną i czekoladą

Szybkie ciasto – chlebek cukiniowy z dodatkiem bakalii, cynamonu i czekolady. Wilgotne i aromatyczne, podobne do ciast marchewkowych (patrz: ciasto marchewkowe z bakaliami i nutą piernika, tort marchewkowy). Pyszne! Powstało na zlot rodzinny i na owym zlocie zostało sfotografowane 🙂 Na spotkanie upiekłam też tartaletki czekoladowe z jagodami. Je też gorąco polecam.

Chlebek cukiniowy z orzechami, żurawiną i czekoladą

  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 jajka
  • 1.5 szklanki brązowego cukru
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 3 szklanki startej cukinii (350 g)
  • 100 g orzechów włoskich
  • 150 g suszonej żurawiny
  • 2 garście groszków czekoladowych

Przesiej mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem. Jajka ubij z cukrami na puszystą masę. Delikatnie dolej olej i jogurt. Następnie powoli dodawaj przygotowane wcześniej suche składniki. Wmieszaj cukinię, drobno posiekane orzechy żurawinę oraz groszki czekoladowe. Przełóż ciasto do dwóch keksówek. Piecz w 175 st. C. ok. 50-60 minut.

2 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*