Krakersy serowe

Mimo, że minęły już dwa tygodnie od Obozu Kuchni Artystycznej, ja nadal mam w archiwum zdjęcia, które muszę pokazać i przepisy, którymi muszę się podzielić. Naprawdę nie traciliśmy czasu. Podczas każdego blogu powstawało sporo smakołyków. Te krakersy upiekliśmy z inicjatywy trzech uczestniczek, które koniecznie chciały kolejny raz upiec coś słodkiego, najlepiej kruche ciasteczka. Uznałam jednak, że to przesada, w końcu obóz nie był letnią szkołą wypieków. Dziewczyny wzięły mnie sposobem i zaproponowały kruche wytrawne ciasteczka. Cóż miałam powiedzieć? Przechytrzyły mnie 😉 Chciałam aby zrobiły coś zdrowszego, ale ostatecznie uległam. W końcu to ich wakacje 🙂 Skorzystałyśmy z przepisu z Moich Wypieków.

Krakersy serowe

  • 2 szklanki jasnej mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 75 g masła
  • 120 g startego na małych oczkach sera żółtego
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • mielona papryka do oprószenia

Wszystkie składniki wymieszaj w misce i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj je folią spożywczą i umieść w lodówce na godzinę.

Następnie odrywaj kawałki ciasta i formuj spłaszczone kulki. Oprósz solą, papryką, sezamem itp. Piecz w temperaturze 200°C przez 5 – 10 minut, w zależności od grubości krakersa lub upodobań. Powinny się zezłocić.

3 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*