Będąc na nartach we Francji, nabyłam formę do tarty (dużą, o średnicy 28 cm). Nadszedł w związku z tym czas bym opanowała sztukę tworzenia tego francuskiego specjału. Nie zdobyłam się jednak jeszcze na zrobienie typowej, ekstremalnie ciężkiej tarty z ogromną ilością masła i śmietany. Zamiast tego wypróbowałam przepis na ciasto półkruche w wersji wytrawnej (na podstawie tego na sernik). Do nadzienia wrzuciłam kurczaka i sporo warzyw oraz odtłuszczoną fetę.
Półkruchy spód udał się wyśmienicie. Warzywa w ziołach i ser też były pyszne. Niestety, trochę uciekały z tarty podczas krojenia, ze względu na brak czynnika wiążącego wszystkie składniki. Mnie to jednak zupełnie nie przeszkadzało.
PÓŁKRUCHE CIASTO NA TARTĘ
- 300 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 2 żółtka
- 5 łyż. bardzo zimnej wody
Przesiej mąkę z proszkiem na stolnicę lub do malaksera. Wetrzyj masło, dodaj żółtka, a następnie wodę, do uzyskania jednolitego ciasta. Umieść w lodówce na ok. 1/2h, wyłóż do naczynia do tarty, podziurkuj widelcem i podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. (ok. 15-20 min).
NADZIENIE Z POMIDORKAMI CHERRY I FETĄ
- kurczak
- mrożone warzywa: marchewka, fasolka szparagowa, kukurydza, papryka
- pomidorki koktajlowe, ser feta
- Przyprawa do potraw z grilla Warzywa Grillowane KAMIS*
Oczyść i pokrój kurczaka na niewielkie kawałki. Podsmaż na suchej patelni lub niewielkiej ilości oleju. Dodaj mrożone warzywa i duś aż staną się al dente. Przenieś na podpieczony spód do tarty. Rozłóż połówki pomidorków koktajlowych i pokrojony lub rozkruszony ser feta. Zapiekaj ok. 15-20 min.
*sól, czosnek, papryka słodka, oregano, tymianek, cukier, bazylia, pieprz czarny, gorczyca, szałwia, rozmaryn, ziele angielskie