Do zrobienia cupcakes zmotywowała mnie informacja od Garego o otwarciu nowej cupcake’sowe cukierni, chęć wykorzystania dekoratora do ciast, który dostałam na Gwiazdkę (okazało się jednak, że nie działał) oraz urodziny mamy. Przygodę z babeczkami zaczęłam od jednych z najbardziej popularnych, przynajmniej w Stanach, czyli Red Velvet Cupcakes. Niegdyś zawdzięczały one swój czerwony kolor antocyjaninom zawartym w nieprzetworzonym kakale, które w środowisku kwaśnym, wytworzonym przez maślanę i ocet, przyjmowały czerwoną barwę. Dzisiaj kakao dostępne w sklepach jest najczęściej przetworzone i musimy wspomagać się barwnikiem spożywczym. Frosting którym ozdabia się cupcakes musi być biały i zawierać kremowy serek. Oczywiście praktycznie we wszystkich przepisach jest to słonawa Philadelphia. Niektóre receptury łączą ją z masłem, inne z bitą śmietaną, inne jedynie z cukrem pudrem i wanilią. Ja wybrałam ostatnią opcję, a ciasto przygotowałam według instrukcji Stephanie z Joy of Baking.
- 125 g mąki
- 1/4 łyżeczki soli
- 10 g kakao
- 60 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/2 filiżanki maślanki
- 1 łyżka barwnika spożywczego (u mnie Goodall, otrzymany od Emi, która przywiozła mi go z Irlandii)
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki białego octu winnego
Przesiej mąkę. Połącz z solą i kakao. Do maślanki wmieszaj barwnik. Utrzyj masło mikserem, dodaj cukier i miksuj ok. 2-3 min (until light and fluffy). Wbij jajko oraz ekstrakt waniliowy, a następnie dodawaj na przemian mąkę i maślankę, na niskich obrotach miksera. Na koniec wmieszaj sodę z octem, połączone tuż przed dodaniem. Ciasto wyłóż do muffinowej formy. Piecz ok. 20 min w 180 stopniach. Udekoruj kremowym serkiem z cukrem pudrem i aromatem waniliowym.
1 1/4 cups (125 grams) sifted cake flour
1/4 teaspoon salt
1 tablespoons (10 grams) regular or Dutch-processed cocoa powder
1/4 cup (57 grams) unsalted butter, at room temperature
3/4 cups (150 grams) granulated white sugar
1 large egg
1/2 teaspoon pure vanilla extract
1/2 cup (120 ml) buttermilk
1 tablespoon liquid red food coloring
1/2 teaspoon white distilled vinegar
1/2 teaspoon baking soda
Cream Cheese Frosting:
4 ounces (113 grams) cream cheese, room temperature
1/4 teaspoon pure vanilla extract
1/4 cup (30 grams) confectioners’ (icing or powdered) sugar, sifted
1/3 cup (80 ml) cold heavy whipping cream (double cream) (35-40% butterfat)