Paluchy drożdżowe z rozmarynem

Przygotowane razem z Mateuszem Jarczyńskim dla „Student Kontra Kuchnia”.

  • 7 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 g maki pszennej pełnoziarnistej (lub gryczanej)
  • 300 g białej mąki pszennej
  • łyżka oliwy
  • 2 łyżki suszonego rozmarynu
  • kilka suszonych pomidorów
  • sól, pieprz
  • 100 ml wody (dolewamy według potrzeby w czasie wyrabiania ciasta
  • dip: feta, serek homogenizowany, jogurt, (zioła, kiełki)

Zrób zaczyn z drożdy. Wymieszaj z resztą składników. Odstaw do wyrośnięcia. Uformuj paluchy. Spryskaj wodą po kilku minutach od wstawienia do piekarnika by uniknąć tworzenia się zbyt twardej skórki. Podawaj np. z dipem twarożkowym.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*