Sałatka z pomidorów z bazylią i shiso

Sekret sałatki tkwi w dwóch równoważących się przeciwnościach. Z jednej strony prostota klastycznego połączenia  pomidora z cebulką, z drugiej – niepowtarzalność ziołowych dodatków. Wyjątkowego smaku nadają sałatce bazylia i shiso – azjatycka roślina zwana też perillą lub japońską miętą. Ta aromatyczna kompozycja stanowiła doskonały akompaniament dla scones z gorgonzolą.

  • pomidory
  • cebula
  • liście świeżej bazylii
  • liście świeżej perilli
  • sól, świeżo mielony pieprz

Pokrój pomidory w kostkę, a cebulę w krążki. Połącz. Dodaj posiekane zioła. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

 

1 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*