Halloumi to moje najnowsze odkrycie dokonane dzięki Kasi Błaszczyk. Ser produkowany jest z mleka koziego, owczego i krowiego, pochodzi z Cypru, jest twardy i idealny do grillowania bo się nie topi. Najczęściej podaje się go z grillowanymi warzywami. Spotkałam się też z szaszłykami z halloumi, papryką faszerowaną halloumi, a także halloumi z kuskusem oraz ze spaghetti, pieprzem, chilli, cytryną i oliwą.
Poniższy sposób na halloumi to ten zaproponowany przez Kasię.
- ser halloumi
- cukinia
- pomidor
- zioła, np. prowansalskie (oregano, bazylia, rozmaryn, tymianek, hyzop, pietruszka, majeranek) albo angielski mix spice (oregano, majereanek, pietruszka, tymianek)
Po prostu zapiecz podane składniki w piekarniku.
Mój halloumi bake w towarzystwie ryżu jaśminowego i mieszanki sałat z balsamicznym vinaigrette’m.