Placuszki wyszły idealnie. Były extra-puszyste i miały ładną żółtą barwę. Tata stwierdził, że przypominają omlety biszkoptowe.
- 200 g purée z dyni
- 3/4 filiżanki maślanki
- 1 jajko
- 1 filiżanka mąki
- 1 łyżka cukru (niekoniecznie)
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Można podawać je z orzechami włoskimi lub pekan i syropem klonowym bądź sosem butterscotch (1/2 łyżki masła, 1 łyżka ciemnego brązowego cukru, 1 łyżka miodu, kilka łyżek mleka – wychodzi bardzo słodki). Najlepiej podprażyć orzechy i połączyć je z syropem jeszcze na patelni. Do placków pasuje też dodatek przypraw korzennych (cynamonu, kardamonu, goździków, gałki muszkatołowej, etc.).
Amerykański pumpkin spice blend: 1 łyż. cynamonu, 1/4 łyż. imbiru, 1/8 łyż. gałki muszkatołowej, 1/8 łyż. mielonego ziela angielskiego