Ciasto rafaello

Znane i lubiane domowe rafaello, do którego zrobienia zainspirowała mnie Klara Kaszkowiak. To naprawdę fajne ciasto bez pieczenia, składające się z herbatników lub krakersów (wybrałam tę opcję), przełożonych kremem budyniowym. Bardzo podobnym do tego mojej Mamy, który wykorzystuję do nadziewania kruchych babeczek, do karpatki czy wielowarstwowca.

Ciasto Rafaello

  • 2.5 szklanki mleka*
  • 1.5 szklanki cukru**
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła***
  • ok. 200 g wiórków kokosowych
  • spirytus do smaku
  • 3 duże paczki solonych krakersów

W rondlu lub garnku  z grubym  dnem zagotuj 2 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostałego mleka (1 szklanka) dodaj żółtka i obie mąki. Dokładnie wymieszaj. Połącz z gotującym się mlekiem, dokładnie mieszając by nie powstały grudki. Zagotuj i ostudź. Masła dokładnie utrzyj i nie przerywając dodawaj po łyżce wystudzonego budyniu. Pod koniec ucierania dodaj wiórki i spirytus.

Na blaszce lub w naczyniu do zapiekania układaj warstwami: krakersy, krem, krakersy, masę, krakersy, masę. Wierzch posyp wiórkami kokosowymi.

Odstaw do schłodzenia w lodówce – najlepiej na noc. Podawaj na drugi dzień.

* Tak było w przepisie Klary. W Internecie krąży też przepis z 3 szklankami mleka, 3 łyżkami mąki pszennej i 3 łyżkami mąki ziemniaczanej.

** W przepisie Klary była 1 szklanka cukru. Za pierwszym razem zmniejszyłam ilość do 3/4 szklanki cukru, ale to było zdecydowanie za mało. Słone krakersy potrzebują cukru.

*** W oryginale było 300 g margaryny kubeczkowej.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*