Sałatka z ogórków i sałaty z dwoma dressingami

Bardzo prosty dodatek zarówno do kanapki, jak i do obiadu czy dania z grilla. Dressingi świetnie smakują nawet tylko z sałatą lub tylko z ogórkami.

Sałatka z ogórków i sałaty z delikatnymi dressingami

  • sałata lodowa
  • ogórki gruntowe
  • opcjonalnie: płatki migdałowe, nasiona słonecznika, pestki dyni itp.

Dressing z sera feta:

  • 100 g sera feta
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego

Dressing cytrynowy:

  • 3 łyżki majonezu (u mnie Delikatny Winiary)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • sok z cytryny lub kwasek cytrynowy do smaku

Ogórki przekrój wzdłuż na ćwiartki, a następnie w plastry. Sałatę lodową pokrój. Oba warzywa wymieszaj z wybranym dressingiem. Posyp prażonymi migdałami, nasionami słonecznika lub pestkami dyni.

Dressing z sera feta: Wymieszaj w kubku blendera fetę z jogurtem, tak by powstała kremowa masa.

Dressing cytrynowy: Wymieszaj majonez z jogurtem (łyżką, w kubku). Dodaj sok z cytryny lub kwasek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dressing fajnie komponuje się z daniami z ryby. Ja podawałam go m.in. z sałatą, do miruny z purée z bobu.

2 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*