Do zrobienia kopytek z bobu zainspirowała mnie Karolina Żelasko (tu przepis na jej kopytka z bobu oraz kopytka Majki Brzegowy – też zainspirowanej), która zaserwowała podobne podczas Finału BlogerChefa. Baaardzo przypadły mi do gustu i reszcie „mojej ekipy”. Zmobilizowałam się zatem i kupiłam cały kilogram bobu, ugotowałam go i obrałam – na szczęście tę ostatnią czynność wykonałam razem z M. – inaczej chyba straciłabym cały zapał. Mój entuzjazm troszkę ostudziła jakość bobu, który trafił do mojego garnka. Nie był zbyt młody, a przez to mączysty. Nie udało mi się go też dobrze rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, więc pozostały grudki, ale i tak efekt okazał się całkiem zacny. Do kopytek z bobu podałam pyszny sos ze świeżych pomidorów i bardzo udane klopsiki – łatwo się je formowało, nie rozpadały się podczas gotowania, a ilość przypraw była taka akurat. Bardzo polecam taki obiadek. Jeśli nie chce Wam się robić kopytek z bobu, zróbcie klasyczne, albo po prostu ugotujcie makaron. Też będzie smacznie.
Kopytka z bobu:
- 1 kg świeżego bobu
- sól i pieprz do smaku
- 1 jajko
- 1.5 szklanki mąki
Sos ze świeżych pomidorów:
- 2 kg pomidorów (małe, takie podłużne – nie pamiętam nazwy odmiany)
- 3 szalotki
- 3 łyżki oleju
- 1 kostka bulionowa warzywna
Klopsiki:
- 1/2-3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 500 g mięsa mielonego z szynki
- 1 łyżeczka przyprawy do indyka Kamis
- 1 łyżeczka przyprawy do pizzy Appetita
- 1 łyżeczka Jarzynki
- świeżo mielony pieprz do smaku
Kopytka z bobu: Bób ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, ok. 15 minut. Po przestudzeniu obierz ze skórek. Przeciśnij przez praskę do ziemniaków lub utłucz tłuczkiem. Dodaj sól i pieprz do smaku, a następnie jajko i mąkę. Zagnieć gładkie ciasto, uformuj z niego wałki, a następnie pokrój na skos (albo po poznańsku „na szagę”). Gotuj w osolonej wodzie 5-10 minut od momentu wypłynięcia.
Sos ze świeżych pomidorów: Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój na niewielkie kawałki. Szalotki obierz i posiekaj. Podsmaż na rozgrzanym oleju, w dość dużym rondlu. Dodaj pomidory, kostkę bulionową i gotuj na małym ogniu kilkanaście minut, razem z klopsikami.
Klopsiki: Dodaj gorące mleko (np. podgrzane w mikrofalówce) do dużej miski z bułką tartą. Odstaw na chwilę by bułka wchłonęła płyn. Następnie dodaj mięso i przyprawy. Bardzo dokładnie wymieszaj masę mięsną, najlepiej ręką. Następnie formuj z niej niewielkie klopsiki i gotuj kilkanaście minut w sosie pomidorowym.