Hot-dogi w wersji nieco zdrowszej i bardziej kolorowej niż ta znana ze stacji benzynowych. Z domowymi grahamkami na zakwasie i warzywami. W takiej postaci mogę nawet od czasu do czasu skonsumować parówkę 😉
Zaczyn:
- ok. 4 łyżki zakwasu
- 1 szklanka mąki żytniej razowej
- 1 szklanka wody
Ciasto właściwe:
- 1.5 szklanki mąki pszennej graham 1750
- 1.5 szklanki mąki pszennej 550
- 1.5 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki sezamu
- 1 szklanka wody
- 20 g drożdży
- 1 łyżka cukru
Dodatki:
- parówki (Jedynki lub Berlinki)
- bukiet sałat
- ogórki konserwowe
- pomidor
- ketchup, musztarda
Wymieszaj wszystkie składniki zaczynu, przykryj ściereczką i odstaw na co najmniej 8h. Odłóż 4 łyżki, wstaw do lodówki i użyj do następnego wypieku. Do reszty dodaj mąkę, sól, sezam oraz wodę, tak by powstało dość zwarte ciasto. Uformuj podłużne bułeczki (6 szt.). Odstaw do wyrośnięcia, na ok 1-2h. Piecz ok. 20 min w temperaturze 200 stopni. Po przestudzeniu, przekrój bułeczki zdłuż. Posmaruj muszardą i/lub ew. majonezem. Wypełnij sałatą, plasterkami pomidora i ogórków, podgrzaną parówką i ketchupem. Możesz posypać hot-dogi dodatkowym uprażonym sezamem.
—
HOT DOGS IN GRAHAM ROLLS
Leaven:
- 4 tbsp sourdough
- 1 cup wholemeal rye flour
- 1 cup flour
Dough:
- 1.5 cup wheat graham flour
- 1.5 cup wheat cake flour
- 1/3 sesame seeds
- 1.5 tsp salt
- 20 g fresh yeast
- 1 tbsp sugar
- 1 cup water
Additionally:
- sausages
- lettuce mix
- pickles
- tomatoes
- ketchup, mustard, (mayo)
Mix all leaven’s ingredients, cover with a kitchen towel and set aside for at last 8h. Take out 4 tbsp, put into a jar and place in a fridge. Use in the future to make another rolls or bread. To the leftover leaven add flour, salt, sesame seeds and yeast combined with warm water and sugar. Knead out elastic dough. Form hot-dog rolls. Cover with kitchen towel and leave in room temperature to double in size (1-2h). Bake in 200-degree oven for about 20 min. When cooled down, cut diagonally. Spread some mustard, optionally also some mayo. Add lettuce, slices of tomatoes, cucumber, sausages and ketchup. You can sprinkle your hot-dog with additional roasted sesame seeds.
uwielbiam Twoje zdjęcia. i pyszne przepisy!
Dziękuję 🙂
[…] kategorii:Kanapki i tostyokazja:Pożywne śniadanieDrukujBułeczki-grahamki, które upiekłam do domowych hot-dogów. Z farszem, który z kolei użyłam do naleśników z farszem pieczarkowym. Bardzo proste, ale […]
[…] farszem pieczarkowymw kategorii:*Kulinarne wydarzeniaDrukujBułeczki-grahamki, które upiekłam do domowych hot-dogów. Z farszem, który z kolei użyłam do naleśników z farszem pieczarkowym. Bardzo proste, ale […]