Pasta z makreli i ciecierzycy oraz kilka pomysłów na pasty z makreli

Twarożek i ryba to oczywiste i genialne połączenie, które po raz kolejny zapragnęłam zaserwować na śniadanie. Ale w lodówce wypatrzyłam również ciecierzycę, więc postanowiłam i ją dodać do pasty. Smakowo może nie wybijała się jakoś szczególnie, ale wkomponowała się całkiem zacnie w całość. Na zdjęciu w tle: omlet szpinakowy z łososiem i kremowym serkiem

  • 1 cebula
  • 1/2 puszki ciecierzycy
  • 1 niewielka makela
  • ok. 2 kopiaste łyżki kremowego twarożku (u mnie sernikowego 17% tł.)
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz

Obierz i drobno posiekaj cebulę. Ciecierzycę odsącz z zalewy. Z makreli usuń skórę i ości. Połącz wymienione składniki z kremowym serkiem i wymieszaj, rozgniatając widelcem rybę i ciecierzycę (ale niekoniecznie całą, trochę ziarenek może zostać). Dodaj szczypiorek i dopraw do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem.

Inne pasty z makreli:

  • makrela, kremowy twarożek, chrzan
  • makrela, jajka, majonez, koperek

 

2 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*