Twarożek i ryba to oczywiste i genialne połączenie, które po raz kolejny zapragnęłam zaserwować na śniadanie. Ale w lodówce wypatrzyłam również ciecierzycę, więc postanowiłam i ją dodać do pasty. Smakowo może nie wybijała się jakoś szczególnie, ale wkomponowała się całkiem zacnie w całość. Na zdjęciu w tle: omlet szpinakowy z łososiem i kremowym serkiem
- 1 cebula
- 1/2 puszki ciecierzycy
- 1 niewielka makela
- ok. 2 kopiaste łyżki kremowego twarożku (u mnie sernikowego 17% tł.)
- 1 pęczek szczypiorku
- sól i pieprz
Obierz i drobno posiekaj cebulę. Ciecierzycę odsącz z zalewy. Z makreli usuń skórę i ości. Połącz wymienione składniki z kremowym serkiem i wymieszaj, rozgniatając widelcem rybę i ciecierzycę (ale niekoniecznie całą, trochę ziarenek może zostać). Dodaj szczypiorek i dopraw do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
Inne pasty z makreli:
- makrela, kremowy twarożek, chrzan
- makrela, jajka, majonez, koperek
Ciekawy pomysł na doprawienie makreli chrzanem- chętnie wypróbuję 🙂
aż mi zaburczało w brzuchu, wszystkie składniki które uwielbiam