Bardzo udane łatwe i szybkie danie, które powstało zupełnie spontanicznie, na błyskawiczny lunch. Wydaje mi się, że całkiem oryginalne ponieważ sosy serowe czy grzybowe najczęściej podaje się z makaronem. Ale ja miałam akurat wybitnie ochotę na ryż, pyszna szynka łososiowa czekała w lodówce na zjedzenie, a resztka warzyw w zamrażalniku. Wyszło z tego super połączenie, które na pewno jeszcze kiedyś powtórzę.
Również Was zachęcam do przygotowania tego dania. Jest leciutkie (z sosem na wodzie, nie na śmietanie) i naprawdę smaczne. Możecie dodać więcej szpinaku albo zupełnie inne warzywa. Szynkę łososiową może zastąpić każda inna surowa, albo i niesurowa, kurczak bądź inne mięso. Myślę, że wersja wegetariańska też będzie ok.
- 100 g ryżu parboiled (przed ugotowaniem)
- 150 g mrożonego groszku
- 100 g mrożonego szpinaku
- 100 g szynki łososiowej (w plastrach)
- sos serowo-pieczarkowy Italia Winiary
- przyprawa Jarzynka
- świeżo mielony czarny pieprz
Ugotuj ryż i groszek według instrukcji na opakowaniu. Szpinak rozmroź na suchej patelni, w razie potrzeby podlewając wodą. Plasterki szynki łososiowej pokrój w paski. Podgrzej na patelni z rozmrożonym szpinakiem. W międzyczasie przygotuj sos serowo-pieczarkowy. Rozpuść zawartość torebki w 200 ml wody i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu ok. 5 minut, mieszając by nie powstały grudki.
Na patelnię ze szpinakiem i szynką dorzuć ryż i groszek. Wmieszaj sos serowo-pieczarkowy. Dopraw danie do smaku Jarzynką i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
O, dzięki za przepis. Ja właśnie szukam czegoś szybkiego i niskokalorycznego na niedzielny obiad. 😉
Jakie piękne kolory:-)No i idealne na szybki obiad:-)
O jak apetycznie wyglada 😀 te kolory faktycznie zachecaja 🙂 ale nigdzie nie moge znalezc szynki lososiowej, dodam poledwicy zwyklej od Kani, mam nadzieje ze tez bedzie pasowac 🙂