Ryż w sosie serowo-pieczarkowym z szynką i groszkiem

Bardzo udane łatwe i szybkie danie, które powstało zupełnie spontanicznie, na błyskawiczny lunch. Wydaje mi się, że całkiem oryginalne ponieważ sosy serowe czy grzybowe najczęściej podaje się z makaronem. Ale ja miałam akurat wybitnie ochotę na ryż, pyszna szynka łososiowa czekała w lodówce na zjedzenie, a resztka warzyw w zamrażalniku. Wyszło z tego super połączenie, które na pewno jeszcze kiedyś powtórzę.

Również Was zachęcam do przygotowania tego dania. Jest leciutkie (z sosem na wodzie, nie na śmietanie) i naprawdę smaczne. Możecie dodać więcej szpinaku albo zupełnie inne warzywa. Szynkę łososiową może zastąpić każda inna surowa, albo i niesurowa, kurczak bądź inne mięso. Myślę, że wersja wegetariańska też będzie ok.

Ryż z szynką i groszkiem w sosie serowo-pieczarkowym

  • 100 g ryżu parboiled (przed ugotowaniem)
  • 150 g mrożonego groszku
  • 100 g mrożonego szpinaku
  • 100 g szynki łososiowej (w plastrach)
  • sos serowo-pieczarkowy Italia Winiary
  • przyprawa Jarzynka
  • świeżo mielony czarny pieprz

Ugotuj ryż i groszek według instrukcji na opakowaniu. Szpinak rozmroź na suchej patelni, w razie potrzeby podlewając wodą. Plasterki szynki łososiowej pokrój w paski. Podgrzej na patelni z rozmrożonym szpinakiem. W międzyczasie przygotuj sos serowo-pieczarkowy. Rozpuść zawartość torebki w 200 ml wody i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu ok. 5 minut, mieszając by nie powstały grudki.

Na patelnię ze szpinakiem i szynką dorzuć ryż i groszek. Wmieszaj sos serowo-pieczarkowy. Dopraw danie do smaku Jarzynką i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

3 komentarzy

  1. O jak apetycznie wyglada 😀 te kolory faktycznie zachecaja 🙂 ale nigdzie nie moge znalezc szynki lososiowej, dodam poledwicy zwyklej od Kani, mam nadzieje ze tez bedzie pasowac 🙂

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*